Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

Koop

0


Προτού αρχίσουμε να μιλάμε για τους
Koop, επιβάλλεται πρώτα να υποβληθείς σε μια μικρή ιεροτελεστία. Κλείσε τα μάτια σου και ταξίδεψε σ' ένα νησί. Βύθισε τα πόδια σου στην υγρή αμμουδιά κι άσε το κύμα να τα σκεπάσει. Σκούπισε το κρασί από τα χείλια σου, τράβα μια τζούρα από το τσιγάρο σου και αφήσου στο τραγούδι των γλάρων.
Αυτό που νοιώθεις συνοψίζει, σχεδόν, ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τη μουσική των Magnus Zingmark και Oscar Simonsson.


Πάνε δεκατρία χρόνια από το ντεμπούτο άλμπουμ
Sons of Koop(1997) του, ας πούμε εκκεντρικού ”, για να είμαστε politically correct, σουηδικού ντουέτου από τη Στοκχόλμη. Το δεύτερο άλμπουμ τους Waltz for Koop(2002), αργά αλλά σταθερά, χάραξε το δρόμο του στις καρδιές πάνω από 200.000 ακροατών ανά την υδρόγειο. Έπειτα ακολούθησαν παγκόσμιες περιοδείες, remixes και τέλος η επιστροφή τους στη Στοκχόλμη για την προετοιμασία του πρότζεκτ που θα εξελισσόταν στο Koop Islands(2006).
Ο ενορχηστρωμένος ήχος τους επιτυγχάνεται συνδυάζοντας χιλιάδες μικρά samples από ποικίλα ακούσματα και μελωδίες, διαφόρων δεκαετιών, μέχρι τα τραγούδια να ολοκληρωθούν, πράγμα το οποίο δικαιολογεί το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τελειοποίηση ενός δίσκου τους.

Αυτοπροσδιορίζονται ως ταξιδιώτες του χρόνου σε έναν μετα-δειγματοληπτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Ταξιδεύουν πίσω στο
swing του 1930, στον εξωτισμό ξεχασμένων ορχηστρών και διασκεδαστών σε κρουαζιέρες στη Τζαμάικα, στα τέλη του ’40 και σε νησιά της Καραϊβικής προς αναζήτηση έμπνευσης. Έπειτα μιξάρουν όλα αυτά τα ερεθίσματα που αποκομίζουν σε ένα συνονθύλευμα acid jazz με ασυγκράτητα γονίδια krupaesque τυμπάνων και με τη συνοδεία υπέροχων φωνητικών από καλλιτέχνες όπως Ane Brun, Yukimi Nagano, Hilde Louise Asbjornsen, Rob Gallagher και Mikael Sundin.

Εν ολίγοις, οι
Koop, φέρνουν το καλοκαίρι.
Είναι το αδιαφιλονίκητο
soundtrack ενός ονείρου θερινής νυκτός. Δώσε τους, λοιπόν, μια ευκαιρία και θα δεις πως θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά των καλοκαιρινών σου περιπλανήσεων.

Koop - Koop Island Blues from yunusemre.



περισσότερος παραθερισμός εδώ:

Koop - Forces... Darling
Koop - Come to me
Koop - Let's Elope

Κανένα σχόλιο στο "Koop"

Δημοσίευση σχολίου